Nostalgi och trädgård

Visst kliar det i fingrarna att snart få starta med vårbruket i trädgården eller i täppan?
I söndags försökte maken borra hål i näckrosdammens is. Den var säkert minst 40 cm tjock och något vatten kom inte upp ur hålen.
Barnbarnen och jag fyllde några fat med jord och sådde sedan gräsfrön för att förbereda underlaget till påskbordsdekorationen.
Det är viktigt att hålla jorden fuktig genom ha den täckt med plastfolie till att börja med.
Sedan kunde jag inte låta bli att så penséfrön i en kasett med små krukor. Allt står nu i källaren för att förhoppningsvis börja gro.
Jag läste just en trevlig artikel i Dagens Industri om

"Återbruk växer i nya trädgårdar" den 23/3 .

Nostalgin är ett jättestarkt inslag  - attiraljer som gamla fågelbad, skulpturer och gjutjärnsurnor blandas med 50-talsmöbler. Det ökade trädgårdsintresset hänger ihop med längtan efter ett långsammare tempo, anser Lotta Ahlvar. Fler blir intresserade av att göra saker med sina händer. vare sig det är att påta i jorden, baka surdegsbröd eller sticka, virka eller sy !"
Hon fortsätter:
"Den starka trädgårdstrenden är även en stark influens i vårens klädmode. Det är extremt mycket blommor på alla klänningar, skjortor och t.o.m. på killarnas kavajer. Äkta vintage, återbruk av gamla kläder och det eviga kretsloppstänkandet är starka trender i vår!"  

Ja, nu gäller det att plocka fram gamla blommiga gardiner att använda till trädgårdsdukar eller varför inte sy en snygg sommarkavaj, väst eller långkjol! Maken kan få en blommig slips och en blomma i knapphålet till sommarens fester.
Kom gärna med Dina "blommiga" tips!

Med vänliga hälsningar

Birgitta - som längtar efter våren och att tjälen skall gå ur marken! 

APROPÅ TRÄDGÅRDAR

HEJ!
I söndags hittade vi de första tussilagoblommorna. Maken tävlar med yngsta dottern om att hitta de första. I år vann han.
Snödropparna har kommit upp i mängd utefter garaget och det känns som det finns hopp igen om en ljusnande framtid.
I år tror jag att vi alla behöver våren och sommaren mer än någonsin.

Enligt Rosi Grusén, Sverigechefen för Plantagen, blir allt fler svenskar intresserade av trädgårdsarbete och intresset kryper allt längre ner i åldrarna. En tydlig trend är att allt fler har börjat odla sina egna grönsaker.

Drömmen om en egen örtagård frodas.

I takt med intresset för trädgård tilltar ökar också intresset att inreda uteplaserna.
"De senaste åren har "loungestilen" fått stort genomslag på folks uteplatser, vilket har gjort att trädgårdsaccessoarer som kuddar, plädar,dukar och ljuslyktor fått ett uppsving!"

"Det ska vara mysigt och bekvämt att umgås i trädgården och man kunna umgås på sina uteplatser under längre tider över säsongen - en trend som kommer från södra Europa," säger Rosi Grusén.


Ha de bra och glöm inte att njuta av vårens första stapplande steg!

Birgitta Kulling

Vinn en bok - rensa, röj & förändra

På hemsidan Room by Sofie kan ni gå in och tävla och vinna denna bok som ligger helt i linje med utbildningens kurslitteratur Rensa i Röran. Ni kan även se hur Sofies garderob förändrades genom en rensning och röjning!



Läcker inredning med laminat

På en av föreläsningarna på Colorama gick vi igenom materialet laminat. Se min blogg för att hitta mer inspiration om detta material. Bifogar här lite inspirationsbilder från Formica som visar materialets möjligheter. Hälsningar Sofie



Mönster av Ulrika Hydman-Vallien på bardisken

Fixa själv idéer

För er som vill ha snygga, enkla och smarta tips - gå in på bloggen hundra kvadrat, inredning & design
Här finns det gott om tips på hur man gör egna bordsunderlägg, snygga personliga brickor, egen spetsskål och elementskydd mm. Dessutom är det en snygg och inspirerande blogg





Bilder hämtade från bloggen hundra kvadrat

Svårigheten att rensa upp och ut

HEJ KÄRA VÄNNER!

Återigen - igår träffade jag människor som sa sig ha mycket svårt  för att göra sig av med "tyngande ägodelar". De kan helt enkelt inte skilja sig från sina möbler ärvda som "nyköpta" (dvs inte har något antikvärde.)
Böckerna verkar vara svårast att rensa ut. I det här fallet så låg en del av dem i alla fall i banankartonger - men de skulle ändå sparas för att det kunde tänkas vara så att några skulle läsas om.  Sedan hade man stora bokhyllesektioner, som man absolut måste ha med sig när man flyttar - om man nu kunde flytta till en mindre och behövlig lägenhet -  beroende om bokhyllorna  kunde få plats.
Jag poängterade försynt att Röda Korset hjälper gärna till och både hämtar och tar hand om saker som man inte kan spara själv. Då gör man ju också en god insats genom att skänka överskottet.
Jag återkommer till ärendet - men läs gärna RENSA I RÖRAN  av Karen Kingston.

Med vänliga hälsningar

Birgitta K

Nya Rum i Mitt Hem

Om ni går i i Coloramas butikerna hittar ni en tidning som heter Mitt Hem. Här har jag och fotograf Göran Ekeberg gjort ett reportage tillsammans med reklambyrån Rubrik om hur man kan ger bort ett helt rum i present till någon man tycker om. Vi gjorde förslag till fyra starka personligheter - en nybliven pensionär, det kära paret, till tonåringen och det lilla barnet.
Längtar tillbaka till vår roliga inredningskväll på Colorama.......då ni elever var så duktiga


Idé & produktion: Sofie Sjöström tillsammans med Rubrik Foto av paket: Göran Ekeberg

Stylistakademin i tidningen Relation

I senaste numret av tidningen Relation finns en artikel om Stylistakademin.

Sofies tips i Allt i Hemmet

I senaste numret av Allt i Hemmet kan ni läsa om Sofie Sjöströms tips (sid 78-83) som gör det möjligt att snabbt förvandla slitna möbler och produkter till helt nya, fräscha, färgstarka och personliga inredningsdetaljer. Allt ni behöver är lite tygstuvar, tapeter eller färg. Tapetsera, måla schablon eller sy!



Idé och styling: Sofie Sjöström  Fotograf: Göran Ekeberg

Det krävs inte bygglov för att måla huset mintgrönt

Kommunen ålade två makar i Karlstad att skrapa bort den gröna färgen de målat sitt radhus med och återställa huset till 1975 års färg, vilken var brun. Länsstyrelsen upphäver nu kommunens beslut och konstaterar att ommålningen inte krävt något bygglov.     (Källa: Dagens Juridik, Fastighetsrätt)

Kom gärna med synpunkter, egna erfarenheter i ämnet!

Birgitta Kulling
VD Stylistakademin

RSS 2.0